Opvanggezin

Als opvanggezin vangt u tijdelijk een dier op uit het binnen- of buitenland.

Wanneer een dier bij u in de opvang zit gaan we samen zoeken naar een adoptant, het geschikte baasje waar het dier de rest van zijn leven kan zijn. De dieren zijn geschikt voor een gezin, maar moeten soms nog veel leren. We willen hen in Nederland rust, liefde en een juiste verzorging bieden. De dieren zijn gevaccineerd, gechipt en als ze oud genoeg zijn gecastreerd/gesteriliseerd. Het opvanggezin heeft een belangrijke taak wat betreft het verder socialiseren van het dier en voor sommigen ook het leren leven in een huis.

Sommige dieren die wij naar Nederland halen hebben als huisdier geleefd. Dit betekent lang niet altijd, dat zij een huiselijk leven gekend hebben zoals een huisdier in Nederland. Bij honden is het soms zo dat ze aan een ketting of als werkhond bij een boer hebben geleefd.

Er zijn ook dieren die enkel het leven in het dierenasiel gewend zijn. Deze dieren zullen de buitenwereld stapje voor stapje moeten leren kennen. Ook een leven in huis is voor hen iets nieuws. Let u maar eens op hoe ze reageren op de tv! Het verschil tussen binnen en buiten snappen ze soms niet helemaal. De één zal zich sneller aanpassen dan de ander. Soms kost dit veel tijd en geduld van het opvanggezin. Tot slot zijn er dieren die op straat hebben gewoond. Deze dieren hebben moeten overleven. Het straatleven is keihard en daar kunnen soms gedragsproblemen uit voorkomen. De keerzijde van de medaille is dat deze dieren vaak heel dankbaar zijn voor alles wat je te bieden hebt!

We weten dat het opvangen van een dier, waarvan u weet dat u die weer moet laten gaan, soms best moeilijk is. Als u dan eenmaal berichten krijgt dat de hond en het nieuwe baasje blij en gelukkig met elkaar zijn, maakt dat alles absoluut de moeite waard. Onder aan de streep blijft alleen nog maar positiviteit over!

Voorwaarden

Het opnemen van een opvanghond of opvangkat gebeurt op vrijwillige basis.  Het voer is voor de rekening van het opvanggezin. Indien er dierenartskosten moeten worden gemaakt, dan zal dit altijd in overleg gaan met ons. Deze kosten nemen we uiteraard voor onze rekening.

Voordat u opvanggezin kunt worden, zullen we eerst op huisbezoek komen en kijken hoe de leef- en woonomstandigheden zijn. Dit heeft natuurlijk alles te maken met het feit of de opvanghond/opvangkat wel zou kunnen aarden in de woonomgeving van het opvanggezin. Het is ook van belang om te weten of er andere dieren op het opvangadres wonen. Tot slot kijken we ook naar de ervarenheid van het opvanggezin omtrent de verzorging, het kennen van gedrag en de omgang met honden/katten.

Het opvangen van een opvanghond kan veel flexibiliteit van een opvanggezin vragen. Uiteraard geeft dit werk daarnaast ook enorm veel voldoening als het dier uiteindelijk zijn of haar nieuwe leven tegemoet gaat. U geeft deze hond de ultieme kans op een beter leven! Daar mag u trots op zijn.

 

Interesse?

Heeft u interesse om opvanggezin te worden? Meldt u dan aan door te bellen naar 0613456000, het formulier in te vullen op de pagina ‘vrijwilliger worden‘ of door een mail te sturen naar vrijwilliger@dierenbemiddelingeuropa.nl.