Vrijwilligershuis

Viseu, Portugal

Asiel

Op 4 maart 1993 is het eerste dierenasiel in de regio Viseu opgericht. Sindsdien is het hoofddoel van het asiel het verbeteren van het dierenwelzijn. Het asiel heeft ongeveer 400 honden en katten die dagelijkse verzorging nodig hebben. Daarnaast komen er elke dag weer nieuwe honden en katten binnen, die gedumpt zijn op straat, hun hele leven al op straat leven of bij het asiel worden gebracht. 

Het asiel heeft hardwerkende medewerkers, maar er is meer werk dan personeel. Hierom zijn wij het vrijwilligershuis gestart, zodat we naast het herplaatsen van hun dieren, ook ter plekke onze hulp kunnen bieden.

Vrijwilligershuis

In februari 2022 zijn wij een vrijwilligershuis in Calde (gemeente van Viseu), Portugal gestart. Dit zodat wij vrijwilligers onderdak kunnen bieden, om vrijwilligerswerk bij het asiel te kunnen doen. Daarnaast vangen wij in het vrijwilligershuis vaak zwerfkatten- en kittens op en soms ook honden. Ook hier horen werkzaamheden bij, zoals kattenbakken verschonen, voer neerzetten en soms zelfs moederloze kittens flessen. 

Het vrijwilligershuis bestaat uit één woonkamer, twee gedeelde badkamers, één keuken, één opvangkamer voor de katten en een aantal slaapkamers. Daarnaast is er een balkon en een grote tuin. In de tuin is ook een kippenren met een groepje kippen aanwezig. Ook is er een grote opslagplek/schuur en één parkeerplek voor het eventuele parkeren van een auto. 

Omgeving

 

Het vrijwilligershuis kent vooral een bosrijke omgeving. Veel bezienswaardigheden en winkels zijn er niet. Mocht je willen winkelen, uiteten willen of bezienswaardigheden willen bekijken, dan moet je echt naar de stad Viseu. Hier kun je prachtige kathedralen bekijken, lekker winkelen in een winkelcentrum en er is elke dinsdag markt. Dit is met de auto of de taxi goed bereikbaar.

Wel bevindt zich aan de overkant van het vrijwilligershuis een eetcafé, waar je kan eten of een drankje kan doen. Het eten is hier goed en betaalbaar en het personeel is vriendelijk.

Tarief per dag

Per persoon

25/per dag
Inclusief ontbijt en overnachting
Gedeelde badkamer
Minimaal verblijf van 4 dagen
Minimale leeftijd: 12 jaar
Exclusief vliegreis

Tarief per week

Per persoon

150/per week
Inclusief ontbijt en overnachting
Gedeelde badkamer
Minimaal verblijf van 4 dagen
Minimale leeftijd: 12 jaar
Exclusief vliegreis

Ervaringen vrijwilligers

286786930_152690793984879_2384184360912279723_n
Hallo iedereen! Mijn naam is Caroline en eind mei 2022 kreeg ik de kans om een week mee te draaien in Portugal binnen de organisatie SDE. Om eerlijk te zijn is het een uitdaging om hier maar een kort stukje over te schrijven, want: WAT EEN ERVARING! Maar ik doe mijn best ☺ Zo begon mijn dag steeds met het knuffelen van de kittens en honden in het vrijwilligershuis, vervolgd door een héérlijk ontbijt dat werd klaargemaakt door Sandra. Hierna reed ik met de auto van de organisatie door naar het asiel. Stiekem: op voorhand had ik wat schrik om in een vreemd land te rijden aangezien ik geen ervaren chauffeur ben en eerlijk gezegd…. Ik ben misschien nog steeds niet de beste chauffeur (we laten die details achterwege 😉 ), maar de wegen naar het asiel zijn super rustig en geven zelfs een onzekere chauffeur leuke kriebels om te rijden. Een dag in het asiel verliep steeds anders. Zo heb ik geholpen bij het schoonmaken van de kennels van de honden, het reinigen van het kattenverblijf, het ontvangen van nieuwe dieren, foto’ s nemen van de puppy’s, knuffelen met de dieren, enz.. Deze werkdag werd steeds onderbroken door een lekkere lunch voorzien door Anna, de eigenaresse van het asiel. Tijdens de dag leerde ik ook de andere werknemers binnen het asiel kennen en deelde we leuke ervaringen. Rond de vroege avond reed ik terug naar het huis en nam ik af en toe enkele kittens mee, waarna er een heerlijk avondmaal en leuke babbel op mij te wachten stonden. Indien het mooi weer was, trok ik het stadje Viseu nog even in om wat lokale cultuur op te doen. Kort samengevat heb ik heel veel bijgeleerd. Zo leerde ik bij over kittens en de risico’s die ze lopen tijdens hun eerste levensweken, maar ook puppy’s en hun mogelijke uitdagingen zoals de ziekte Parvo. Ik leerde over de verzorging van de dieren, het voederen en wat er allemaal achter de schermen gebeurt door de vrijwilligers die deze dieren aan een betere (of eerste) thuis willen helpen. Ik leerde persoonlijke obstakels overwinnen zoals het autorijden in een vreemd land, maar prachtige ervaringen ontdekken zoals kittens van elke dagen/weken de fles te geven (gouden ervaring). Ik heb mogen ontdekken wat mij wel ligt en wat mij minder ligt en hoe ik deze interesses in de toekomst meer kan inzetten binnen de werking. Ik heb geleerd dat ik als individu veel kan betekenen binnen deze stichting. Een stichting die jou ontvangt als één van hen en jou de nodige ondersteuning biedt binnen dit traject. Bedankt iedereen. Bedankt Sandra, bedankt Anna, bedankt Isabelle en de andere werknemers. Bedankt aan de vrijwilligers die ik zelfs niet heb gezien, maar zoveel doen om deze werking te laten draaien. Bedankt aan alle fantastische dieren die ik heb mogen ontmoeten! Ps ik hoop dat vele mensen zich ook zullen aanmelden want er is echt hulp nodig
Caroline
MEI 2022
297283055_166547789265846_3474385677586199556_n
Op 2 juli zijn mijn beste vriendin Kim en ik aangekomen bij het vrijwilligershuis in Portugal. We werden hier enorm hartelijk ontvangen door Sandra en Wil en zouden een weekje blijven logeren en meehelpen met de honden in het asiel en de kittens in het vrijwilligershuis. We hebben ons geen seconde verveeld. In de voormiddag gingen we naar het asiel om daar de hondenverblijven schoon te maken en de honden te vertroetelen en hun vacht te verzorgen. In de namiddag gingen we terug naar het vrijwilligershuis om daar de kittens te voorzien van de nodige verzorging, foto's te maken voor promotie, socialiseren en te flessen... De week is voorbij gevlogen en voor we het wisten keken we terug op een week vol emotie. We hebben gehuild om de aantallen dieren die zoveel liefde en aandacht verdienen maar toch in een asiel zitten, kitten die we helaas niet konden redden en ons boos gemaakt om het disrespect dat sommige mensen hebben voor dieren. Maar we hebben ook enorm veel gelachen met de kittens van de babykamer die telkens ontsnapten omdat we niet snel genoeg waren, genoten van de blije hondensnuitjes die we zagen als we de verblijven binnenstapten en gesmuld van de geweldige kookkunst van Wil, onze gastvrouw van de week. Kortom: het was een fantastische week en ik ga volgend jaar sowieso weer terug!! Hopelijk willen meer mensen vrijwilliger worden, alle extra hulp is meer dan welkom.
Kim & Stefanie
JULI 2022
327028499_5821009721312767_8641591375206532628_n
In oktober 2022 vertrok ik voor 10 dagen naar Portugal om als vrijwilliger in het dierenasiel te gaan werken. Ik had er nood aan om mijn hoofd eens leeg te maken en me ondertussen nuttig bezig te houden. Werken in het dierenasiel was hier een gepaste oplossing voor! Ik werd hartelijk ontvangen door Sandra en een aantal opgevangen katten en honden in het vrijwilligershuis. Het is er een gezellige bende samen en je voelt je meteen thuis. Het dierenasiel ligt op 20 minuten rijden van het vrijwilligershuis waardoor ik tijdens mijn verblijf de auto van het asiel mocht gebruiken om me te verplaatsen. De werknemers in het asiel waren zeer vriendelijk en dankbaar toen ik net aankwam. Ze gaven me zelf de ruimte om in te plannen wanneer ik naar het asiel zou komen om te helpen. Zelf ben ik een vroege vogel en stond ik elke ochtend klaar om aan de dag te beginnen samen met de medewerkers. Hondenhokken proper maken, de dieren eten geven, knuffelen met de allerkleinste puppy’s of lieve oudere hondjes, rondrijden met dieren naar het dierenziekenhuis,.. Het takenpakket is zeer divers en ook hier kon ik zelf kiezen waarmee ik wilde helpen. Alle mensen zijn zo warm en hartelijk in Portugal. Ze geven je meteen het gevoel van thuiskomen en zijn je zeer dankbaar. Tijdens mijn verblijf en vrijwilligerswerk, werd ik verliefd op een kleine puppy van 8 weken oud die samen met zijn broertjes en zusjes naar het asiel gebracht werden. Ik besloot na goed nadenken het hondje te adopteren. De puppy’s moeten al hun vaccinaties gehad hebben en mogen pas reizen na 15 weken. Ik heb eventjes moeten wachten maar we waren zo blij om ons hondje in onze armen te mogen nemen na het transport. Ook nu, een aantal weken later, zijn we nog steeds zeer blij met onze hond. Ze is nu bijna 6 maanden en heeft een uitgesproken persoonlijkheid waar we dol op zijn. Ik raad iedereen aan om vrijwilligerswerk te doen en zeker in het dierenasiel in Portugal waar Stichting dierenbemiddeling Europa mee samenwerkt. Een topinitiatief!
Hanne
OKTOBER 2022