Opvanggezin

Help dieren in nood

Als opvanggezin vangt u tijdelijk een dier op uit het binnen- of buitenland.

Het opvanggezin heeft een belangrijke taak wat betreft het verder socialiseren van het dier en voor sommigen ook het leren leven in een huis.

Wanneer een dier bij u in de opvang komt moet het soms nog wel dingen leren, maar ook wennen aan een leven in huis. Tijdens het verblijf bij u is het de bedoeling dat u veel  foto’s en filmpjes maakt. We gaan we samen zoeken naar een adoptant, het geschikte baasje waar het dier de rest van zijn leven kan zijn.  De dieren zijn gevaccineerd, gechipt, ontwormd, behandelt tegen vlooien, hebben een paspoort en als ze oud genoeg zijn ze ook gecastreerd/gesteriliseerd. 

Sommige dieren die wij naar Nederland halen hebben als huisdier geleefd. Dit betekent lang niet altijd, dat zij een huiselijk leven gekend hebben zoals een huisdier in Nederland. Bij honden is het soms zo dat ze aan een ketting of als werkhond bij een boer hebben geleefd.
Er zijn ook dieren die enkel het leven in het dierenasiel gewend zijn. Deze dieren zullen de buitenwereld stapje voor stapje moeten leren kennen. Ook een leven in huis is voor hen iets nieuws. Let u maar eens op hoe ze reageren op de tv! Het verschil tussen binnen en buiten snappen ze soms niet helemaal. De één zal zich sneller aanpassen dan de ander. Soms kost dit veel tijd en geduld van het opvanggezin. Tot slot zijn er dieren die op straat hebben gewoond. Deze dieren hebben moeten overleven. Het straatleven is keihard en daar kunnen soms gedragsproblemen uit voorkomen. De keerzijde van de medaille is dat deze dieren vaak heel dankbaar zijn voor alles wat je te bieden hebt!We weten dat het opvangen van een dier, waarvan u weet dat u die weer moet laten gaan, soms best moeilijk is. Als u dan eenmaal berichten krijgt dat de hond en het nieuwe baasje blij en gelukkig met elkaar zijn, maakt dat alles absoluut de moeite waard. Onder aan de streep blijft alleen nog maar positiviteit over!

Voorwaarden

Het opnemen van een opvanghond of opvangkat gebeurt op vrijwillige basis. Het voer is voor de rekening van het opvanggezin. Indien er dierenartskosten moeten worden gemaakt, dan zal dit altijd in overleg gaan met ons. Deze kosten nemen we uiteraard voor onze rekening.Voordat u opvanggezin kunt worden, zullen we eerst op huisbezoek komen en kijken hoe de leef- en woonomstandigheden zijn. Dit heeft natuurlijk alles te maken met het feit of de opvanghond/opvangkat wel zou kunnen aarden in de woonomgeving van het opvanggezin. Het is ook van belang om te weten of er andere dieren op het opvangadres wonen. Tot slot kijken we ook naar de ervarenheid van het opvanggezin omtrent de verzorging, het kennen van gedrag en de omgang met honden/katten.Het opvangen van een opvanghond kan veel flexibiliteit van een opvanggezin vragen. Uiteraard geeft dit werk daarnaast ook enorm veel voldoening als het dier uiteindelijk zijn of haar nieuwe leven tegemoet gaat. U geeft deze hond de ultieme kans op een beter leven! Daar mag u trots op zijn.
Interesse?

Heeft u interesse om opvanggezin te worden? Meldt u dan aan door te bellen naar 0646115355, het formulier in te vullen op de pagina ‘vrijwilliger worden‘ of door een mail te sturen naar

Ervaringen als opvanggezin
IMG-20220806-WA0146
Sinds kort zijn wij opvanggezin. Al vaker hebben wij besproken of wij zelf een hondje zouden willen adopteren. Hier zijn wij nog niet over uit. Wellicht dat wij iets zouden kunnen betekenen als opvanggezin maar toch ondernam ik niet direct actie. Tot er een oproep volgde voor een paar lieve hondjes die al onderweg waren waar door omstandigheden geen opvang meer voor was. Ik overlegde thuis en met mijn omgeving, staat iedereen hierachter? Ja! Ik nam contact op met de stichting en er volgde een leuk gesprek. Niet veel later werd er contact opgenomen voor een huisbezoek en er werd dieper ingegaan op het opvangen en wat wij kunnen verwachten. Omdat de nood in dit geval zo hoog was ging het in stroomversnelling, nog geen 24 uur later kwam ons eerste opvanghondje al: Spike. Direct enthousiast, maar een huis is wel heel gek, hij durfde niet goed naar binnen te stappen. Dit kwam al heel snel goed, Spike heeft even in zijn nieuwe mandje gerust en om zich heen gekeken. Rustig ging hij op onderzoek uit en al snel voelde hij zich thuis. Het is fijn om hem een goede start te kunnen bieden van zijn nieuwe leven buiten het asiel. Binnenkort nemen wij alweer afscheid en dan is hij 2 weken bij ons geweest. Een periode waarin wij enorm van Spike genoten hebben en een periode waarin Spike zich heeft ontwikkeld. Onze kindjes zijn dol op hem, zij wisten dat het hondje kwam "logeren". Op Spike wacht een gouden mandje en het lijkt mij enorm leuk om van zijn nieuwe baasje over een tijdje te horen hoe hij gegroeid is en dan weet ik dat wij aan zijn mooie toekomst hebben kunnen bijdragen. Omdat er opvanggezinnen tekort zijn moesten zijn broer en zusje helaas achterblijven in het asiel. Gelukkig komt zijn zusje snel naar Nederland, ook haar gunnen wij een fijne toekomst en dus zal zij ook bij ons een warm welkom krijgen. 🐾
Chantal